Eläkeläisnaisten kuoro vakiinnutti paikkansa
Kun laulamisesta pitävä Anna-Liisa Lahti jäi eläkkeelle, hänelle syntyi ajatus koota ikätovereita kuoroksi. Niinpä hän otti yhteyttä vanhoihin koulukavereihinsa joiden muisti pitäneen laulamisesta. Kun muutkin, Pirkko Klemola, Irene Takalo-Mattila, Seija Puumala, Aune Valtamäki innostuivat asiasta, kuoro syntyi. Mukaan tahdottiin vielä Taina Torppaa, Raili Arkkukangasta ja yhtäkkiä oli koossa noin kymmenkunta laulavaa naista.
Nimenkin porukalle keksi Anna-Liisa: hänen mielestään Toprakat pätee näihin kaikkiin naisiin luonnehdintana, aikaansaapia kun ovat. Johtajaksi keksittiin kysyä Halsualla aiemmin kuoroa johtanutta opettajaa Tuulikki Pulkkista (silloinen Sillanpää). Hän innostui oitis, sillä oli juuri jäämässä eläkkeelle.
Ensimmäiset pari vuotta kuoro harjoitteli johtajansa johdolla siten, että johtajalle maksettiin korvausta, jos saatiin vähän ”keikkapalkkiota”. Esiintymisiä oli syntymäpäivillä tai muissa perhejuhlissa.
Sitten joku kuorolaisista keksi, että jospa kuoro kelpaisi kansalaisopiston kurssiksi ja niinpä vuodesta 2009 kuoro on toiminut kansalaisopiston suojissa, mikä on vakiinnuttanut toiminnan. Välillä kuoroa johti muutaman vuoden Satu Tuominiemi, mutta nykyään jälleen Tuulikki Pulkkinen.
Kuoro syntyi naisten omasta laulamisen halusta ja ilosta laulaa ainakin itselle, jos ei muita kiinnosta. Vuosien varrella kiinnostusta on löytynyt muiltakin: Toprakat on esiintynyt säännöllisesti kirkossa, kotipitäjän tapahtumissa ja kuoro on myös järjestänyt omia konsertteja sekä isännöinyt yhteislauluiltoja.
Kuoron ohjelmistossa on hengellisiä lauluja mutta myös kansanlauluja ja viihdemusiikkia. Jaana Eloranta (o.s. Torppa) on opastanut kuorolaisia äänenmuodostuksessa ja sitä kautta on löytynyt konsertointikaveriksi kuoro Jyväskylän seudultakin.
Toprakoihin mahtuu uusiakin naislaulajia. Porukka on pysynyt suunnilleen samana ja reilussa kymmenessä vuodessa myös laulajien keski-ikä on noussut.