OttOset – lahjana laulu, soitto ja tanssi
Nuorisoseuran aloittama toiminta osaksi kansalaisopistoa vuonna 1990
Kaustisen Nuorisoseurassa on tanssittu läpi sen toiminnantäyteisen historian. Vuonna 1895 perustettu Kaustisen Nuorisoseura r.y. on kulttuurista harrastustoimintaa ylläpitävä koko perheen yhdistys, jonka päätoimialoja ovat kansantanssi- ja musiikkitoiminta sekä nuoriso- ja kotiseututyö.
Kansantanssitoiminnan pohja on kaustislaisessa pelimannimusiikissa, jonka perinnön ansiosta kansantanssilla on ollut mahdollisuudet pysyä vahvana ja elävänä. Kaustislaiselle kansantanssille juuret löytyvät omasta tanssiperinnöstämme purppurista.
Seuramme toiminnan alkuaikoina iltamatoiminta oli vilkasta ja ohjelman lisäksi iltamissa tanssittiin vain purppuria. 1925 sitä alettiin harjoitella esityksiä varten ja siitä lähtien purppuri on kuulunut aina jossain muodossa Kaustisen Nuorisoseuran kansantanssiryhmien ohjelmistoon. Kaustislaista purppuria on televisioitu aikojen saatossa myös monien kansainvälisten, mm. Saksan ja Viron, televisioyhtiöiden toimesta.
Toki jo varhain on tanssittu muutakin. Piirileikit ja pienet tanhut ja muut tanssit ovat olleet nuorisoseuramme liikuntakurssien ohjelmistossa ainakin 1960-luvulla. Aikuisten kansantanssiryhmä Kruusaus oli voimissaan 1980-luvun molemmin puolin. Tässä ryhmässä olivat idolit ja esikuvat sytyttämässä kipinää niille lapsille, jotka aloittivat ensimmäisissä Kaustisen Nuorisoseuran lasten kansantanssiryhmissä.
Lasten kansantanssitoiminta käynnistyy – Ottosten tarina alkaa
Vuonna 1985 Kalevan Nuoret aloittivat toimintansa, kun Ossi Penttilä ja Pirjo PalosaariPenttilä käynnistivät lasten tanhukerhot muutettuaan takaisin synnyinseuduilleen Kaustiselle.
30 lasta ilmoittautui heti mukaan kahteen ryhmään. Lapset kokoontuivat 4-5- vuotiaiden ja 6-8-vuotiaiden ryhmissä.
Kalevan Nuorten Liitto oli lasten ja varhaisnuorten kasvatus- ja kulttuurijärjestö, johon lasten kansantanssitoiminta kuului. 2012 liiton toiminta yhdistettiin osaksi Suomen Nuorisoseurat ry:tä.
80- luvun lopulla ja 90-luvulla uusia kansantanssiryhmiä perustettiin, kun harrastukselle oli kysyntää. Syntyivät Ottoset, Häkkyrät, Multrut, Pookstavit, Väkkyrät, Pyltryt ja Olemattomat pelimanniryhmineen.
Perhonjokilaakson kansalaisopiston kanssa yhteistyö alkoi vuonna 1990. Nuorisoseura sai tärkeän yhteistyökumppanin, jonka ansiosta lasten ja nuorten harrastustoiminta sai lisää sille kuuluvaa arvostusta ja toiminnalleen vakautta.
Kansantanssitoimintamme on aina ollut tavoitteellista, eteenpäin katsovaa kulttuurista kasvatustyötä. Tällä hetkellä nuorisoseuramme antaa kansantanssin perusopetuksen opetussuunnitelman mukaista kansantanssiopetusta soveltuvin osin. Opetuksemme tavoitteena on kasvattaa itseensä luottavia lapsia ja nuoria turvallisessa ryhmässä. Antaa mahdollisuuselämyksilleja kasvattaaajatteleviajataitaviatanssijoitaniin,ettälapsija nuori voi kokea tanssin ja liikunnan iloa.
Tämän hetkinen opetus painottuu vahvasti varhaiskasvatusikäisten kenttään sekä kouluikäisten lasten ja nuorten opetukseen ja luo näin ollen merkittävän roolin kaustislaisten ja lähikuntien lasten ja nuorten asennekasvatuksessa kulttuuria; musiikkia ja liikunnallisuutta kohtaan.
Oma kokemusperäinen suhde tanssiin luo pohjaa kulttuurimyönteisyydelle ja elinikäiselle tanssinharrastukselle. Kansantanssitoimintaamme koordinoi seuran ohjaajatoimikunta.
Ryhmämme ovat osallistuneet aktiivisesti sekä kotimaan että ulkomaiden kansainvälisille festivaaleille. Joka vuosi tärkein etappi on kuitenkin omat Kaustisen kansanmusiikkijuhlat, joihin tanssi- ja musiikkiryhmämme tuottavat ohjelmaa koko viikoksi. Omia kansantanssikonsertteja järjestämme säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa, Kansantaiteenkeskuksen Kaustinen-salissa. Ryhmillämme on ollut ilo jo pitkään esiintyä täpötäydelle salille Ottosten kevät- ja syyskonserteissa.
Menestystä valtakunnallisissa tapahtumissa
Ryhmämme ovat osallistuneet aktiivisesti myös lasten- ja nuorten valtakunnallisiin kansantanssikatselmuksiin. Vuosien saatossa tuomisina on ollut kulta-,hopea- ja pronssisarjanimitysten lisäksi myös liuta erityis- ja kunniamainintoja. Sydäntä ja mieltämme lämmittävimpien kunniamainintojen joukkoon kuuluu meriitti: ”musiikkia ja tanssia jo pienillä lapsillakin monipuolisesti yhdistävä Ottosten toiminta”. Löytyypä seurastamme nuori tanssipari Veena Penttilä ja Onni Timonen, jotka palkittiin 2018 keväällä jenkantaitaja-tittelillä heidän ollessaan vasta 10-vuotiaita. Samana keväänä puvustajaerityismaininnan sai ryhmiemme kansantanssiohjaaja ja puvustuksesta niin ikään vastaava Miia Timonen.
Vuonna 2016 juhlittiin esittävän suomalaisen kansantanssin 150-vuotisjuhlavuotta. Seuramme kutsuttiin toteuttamaan Tampereelle Pispalan Sottiisin pääjuhlaan yksi neljästä aluekokonaisuudesta. Morsiustaivhan alla- kokonaisuutemme oli kunnianosoitus omille vahvoille keskipohjalaisille juurillemme sekä purppurille.
Innostunut ja omistautunut ohjaaja on harrastusryhmän sydän
Suuri ylpeydenaiheemme on iso joukko kansantanssiohjaajia, jotka kaikki ovat oman seuramme kasvatteja. Käytössämme on apuohjaaja-toiminta, johon kaikki halukkaat pääsevät mukaan. Nuorisoseurajärjestön ohjaajakoulutuksen ja ohjaajaharjoittelun myötä voi nuori halutessaan päästä ohjaamaan omaa kansantanssiryhmää. Tällä hetkellä seurassamme Ottosten ryhmiä ohjaa yhdeksän vastuuohjaajaa ja kahdeksan apuohjaajaa. Soittoryhmien ohjaajia on kaksi.
Nuorisoseurassa on upea joukko harrastuksekseen ohjaustyötä tekeviä taitavia nuoria ja aikuisia. Ottosten ryhmissä on moni saanut tanssijauransa aikana kipinän myös ohjaustyöhön. Ohjaustyömme on saanut myös tunnustusta.
Vuosi 2018 alkoi seurassamme juhlavasti, kun pitkäaikainen kansantanssiohjaajamme Marika Timonen palkittiin Nuorisoseurojen valtakunnallisella ohjaajapalkinnolla, kun hänet valittiin vuoden ohjaajaksi.
Uusia kansantanssiryhmiä on vuodesta 2006 lähtien perustettu kahden vuoden välein.
Vuosien saatossa on harrastajamäärät kasvaneet huimasti ja kaikkien ryhmien nimet muutettu Ottosiksi. Tänä päivänä Kaustisen Nuorisoseurassa ja Perhonjokilaakson kansalaisopiston piireinä tanssii MiniOttoset I, PikkuOttoset II, PikkuOttoset I, JunioriOttoset II, JunioriOttoset I,JunioriOttoset ja Ottoset. Nuorisoseuran omana toimintana järjestämme lisäksi MiniOttoset II-ryhmän sekä VeteraaniOttosten toiminnan.Yhteensä reilusti yli 200 kansantanssiharrastajaa!
Tällaista tanssijajoukkoa tarvitaan säestämään ja tahteja takaamaan aikamoinen joukko pelimanneja. Tanssijoita säestää vanhemmista kootut Perunamuusikot sekä Pelivanhemmat, nuorten yhtye Nurkkavire, PikkuOttosten pelimannit sekä Ottosia säestävä Häävi ja Kansalaisopiston piirinä toimiva Nuorisoseuran pelimannit eli pelimanniyhtye Häly.
”Nauti, koe ja iloitse, kun on yhdessä soitto ja tanssi.
Se on lahjana meillekin annettu ja sitä tahdomme jakaa.
Se meitä kaikkia yhdistää sukupolvienkin takaa.”
MARIKA TIMONEN, 1985 kansantanssiharrastuksen aloittanut ja 1993 vuodesta kansantanssiryhmiä ohjannut kotiseuturakas kulttuuriperinnön vaalija.