Naisvaltainen Papillon on ilahduttanut kotipaikkakunnalla ja vienyt terveisiä maailmalle 

Kuoro perustettiin syksyllä 1989 kansalaisopiston kuorona. Ensimmäinen kuoron johtaja oli Sirpa Hietaniemi, silloinen Perhon yläkoulun musiikinopettaja.
Kuorossa on laulanut koko kuoron olemassa olon ajan kuudesta kahdeksaan miestä ja aina tuplasti saman verran naisia.
Kuorolaisten ikähaitari on laaja, mutta pääosin keski-ikä on vartin yli 50. Kuoro kokoontuu yleensä keskuskoulun musiikkiluokassa maanantai-iltaisin.
Pisimmän uran Papillon-kuoron johtajana on tehnyt Kylli Haapasalo, joka toimii kuoronjohtajana tälläkin hetkellä. Kyllin poissaolon korvasi ansiokkaasti Kaisa Koskela- Nevalainen liki 10 vuoden ajan. Lyhytaikaisen vierailun kuoronjohtajana tekivät 90-luvun lopussa kälviäläinen Ville Riippa ja lukuvuonna 2016-2017 veteliläinen Riitta Kaariniemi.
Useimmiten kuoro esiintyy oman kunnan ja seurakunnan järjestämissä tilaisuuksissa, jopa aikoinaan olympiamitalijuhlissa. Kuoro on esiintynyt myös Kaustisella kansanmusiikkifestivaaleilla. Kansantaiteenkeskuksessa pidettiin perholaiset iltamat vuonna 1999.
Vuosi sen jälkeen Papillon-kuoro vei raikkaan maaseudun tuulahduksen Helsingin Ostrobottnia-salille pääkaupunkiseudulla asuvien keskipohjanmaalaisten vieraina. MTV3:n Bumbtsi Bum –ohjelman nauhoitus ja monet muut reissut Suomessa ovat varmasti jääneet kaikkien kuorolaisten mieleen. Kuoron 10-vuotisjuhlakonsertti oli myös mieleenpainuva tilaisuus. 

Papillon
Papillon-kuoro vuonna 2015. Kuvassa ylhäältä vasemmalta: Seija Heinola, Marjaana Taipale, Matias Kinnunen, Juha Kirvesmäki, Jorma Huopana, Kari Viitala, Hannu Tyynelä ja Tapio Korpi. Alhaalta vasemmalta Sinikka Aho, Leena Hietaniemi, Arja Korpi, Katja Louhula, Kylli Haapasalo (kuoronjohtaja), Seija Rauma, Kerttu Anttiroiko-Rauma ja Tarja Huopana. Kuva: Tiina Louhula 

Kuoron ohjelmistoon ovat kuuluneet aina kansanlaulut sekä hengelliset laulut, lisäksi kuoro on laulanut iskelmä- ja klassista musiikkia. Yhteistyötä kuoro on tehnyt useamman kerran paikallisen näytelmäpiirin ja Pillesbandin kanssa.
Papillon-kuoro on vieraillut useampaan otteeseen Virossa ja Ruotsissa Köpingissä. Köpingissä eli ”Pikku-Perhossa” kuoro vieraili ensimmäisen kerran vuonna 1996. Entiset perholaiset olivat kovin vieraanvaraisia, joten viimeisin vierailu Köpinkiin oli vuonna 2012 yhteistyössä näytelmäpiirin kanssa, ohjelmalla ”Pellon laialta Volovolle”.
Virossa käytiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1993. Kesällä 2000 laulettiin Tallinnan laulujuhlilla Finlandiaa 10 000 laulajan joukossa.
Tuorein matka Viroon oli syksyllä 2015 kuoronjohtaja Kyllin kotiseudulla Peipsi-järven rannalla Raja-kylässä. Tapahtuma oli eri kieltä puhuvien ja eri kansallisuuksien kulttuuritapahtuma, jossa Papillon-kuoro lauloi suomalaisia kansanlauluja. Virolainen kansanlaulu Oi kaunis noorus on jäänyt ohjelmistoon yhteistyöstä virolaisten kanssa. Lauantaina 28.11.2015 Papillon-kuoro juhlisti 25-vuotista taivaltaan yhteiskonsertissa Vetelin mieskuoron kanssa. Konsertissa kuultiin muun muassa kansanlauluja, Sibeliusta sekä perholaisen Raili Yrttikosken runoon tehty Oodi Kannakselle -teoksen ensiesitys. 

Viime vuosina kuoro on osallistunut muun muassa 26.8.2017 Metsäpeuranmaan laulu- tapahtumaan Salamajärven kansallispuistossa yhdessä alueemme kuorojen kanssa, myös Kokkolan kirkossa oli seudun kuorojen yhteinen joululaulutapahtuma 2017.
Vuonna 2018 kuoro järjesti Perholaiset iltamat Perhon 150-vuotisjuhlatapahtumana. Kesäisin kuoro esiintyy yleensä Perho-päivillä, näistä yksi oli tukkilaisesitys vuonna 2017. 

LEENA HIETANIEMI/KATJA LOUHULA

Alla olevaa kuvaa klikkaamalla saat esiin lisää kuvia Papillon-kuoron vuosilta.