Korsulauluistaan tunnettu Vetelin mieskuoro

Vetelin mieskuoro on toiminut kansalaisopiston kurssina vuodesta 1977, jolloin Simo Kangas alkoi johtaa sitä. Aluksi mieskuoro valmisti kirkko-ohjelman, joka osoittautui suunnattoman suosituksi ja veti isotkin kirkot täyteen kuulijoita eri puolilla maata missä kuoro esiintyikin.
Vuonna 1982 Vetelin mieskuoro voitti Sulasolin kilpailun Lappeenrannan laulukilpailussa. Sen jälkeen muun muassa maatalousnaisten valtakunnallisessa juhlassa Kaustisella kirkko täyttyi niin äärilleen, että konsertteja järjestettiin kaksi peräkkäin.
Miehikkälän pelimannipäiville suuntautuneen esiintymisen paluumatkalla syntyi ajatus sota-ajan
lauluja sisältävästä konsertista ja äänitteestä.
– Miehikkälässä oli tulossa Salpalinjan ja korsujen avajaiset seuraavaksi kesäksi ja Niilo Tarvajärvi niitä avaamaan. Meidät kutsuttiin laulamaan ja teimme sota-ajan lauluista ohjelmiston sinne, muistelee kuoronjohtaja dir.cant. Simo Kangas.

Vetelin mieskuoro Sulasolin kilpailussa 1982 Simo Kankaan johdolla.

Vuonna 1989 korsulauluja esitettiin Miehikkälän Salpalinjalla ja sen jälkeen ohjelmisto muodostui suoranaiseksi hittituotteeksi ja Vetelin mieskuoron tavaramerkiksi.
Kuoro teki esiintymismatkoja eri puolille maata ja tutustuttuaan MTV3:n kuvausporukkaan, aineistosta tehtiin VHS-tallenne eli videokasetti, jolla korsulauluja esitetään.
– Sodankylästä Lappeenrantaan, Helsinkiin, Järvenpäähän. Viidentoista vuoden ajan korsulaulut olivat valtavassa suosiossa. Kansallisen veteraanipäivän juhlassa Porissakin oli niin paljon väkeä, että kaikki eivät mahtuneet sisälle, samoin oli Rovaniemellä, Simo Kangas muistelee.
Sota-ajan laulut tekivät vaikutuksen myös kirjailija Kalle Päätaloon ja tämän 75- vuotissyntymäpäivän kansalaisjuhlassa Kansallisteatterissa Helsingissä vuonna 1994 Vetelin mieskuoro esiintyi myös välillä sotilaina, välillä tukkilaisina kirjailijan pyynnöstä.
Jäädessään opettajan työstä eläkkeelle vuonna 1997 Simo Kangas luovutti mieskuoron johtajuuden director musices Juha Saarelle. Hänenkin johdollaan mieskuoro ehti lähes parinkymmenen vuoden ajan laulaa monipuolisesti eri ohjelmistoja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
Vuonna 2017 Simo Kangas kuitenkin palasi ”puikkoihin” ja mieskuoro harjoittelee jälleen hänen johdollaan. Keväällä 2019 kuoro teki Lapin matkan ja joulukuussa korsulaulukonsertti esitettiin Vetelin Veikkolassa.
Aivan kuoron alkuvuosina, ennen Simo Kangasta kuoroa johtivat kanttorit Erkki Näreharju, Risto Ainali sekä Heikkilän koulun opettajana toiminut Juhani Latvala. Vuosien varrella kuorossa on laulanut noin 70 miestä, tällä hetkellä aktiivisesti laulavien miesten määrä on noin 25.
Sota-ajan laulujen lisäksi äänitallenteille on taltioitu myös hengellisiä lauluja.

Vetelin mieskuoro Karigasniemen kappelissa 2019. Taustalla kuorossakin laulavan
Aimo Vähäkainun teos Armon virta. Keskellä kuoronjohtaja Simo Kangas.
Vetelin mieskuoro korsulaulujen konsertissa Vetelin urheilutalolla 2014.  Tuolloin kuoroa johti Juha Saari.
PDF-tiedostoina

Martin tekemät mieskuoron riimit ja kuvat

Mieskuoron 30v-juhla