Torvisoittokunta

Vetelin torvisoittokunta Soittokuntatoiminta elpyi uudelleen 1950-luvulla. Soittimien hankinta tapahtui musiikinystävien hankkiman lainan avulla. Varsinaista johtajaa ei soittokunnalla ollut, kappaleet opeteltiin itse. Kanttori Näreharju liittyi ryhmään Veteliin tultuaan. Soittokunta jatkoi toimintaansa ja sen johtajina toimivat myöhemmin Juhani Latvala, Juhani Näreharju, Matti Varila ja Lasse Huntus. Juha Saari kokosi 1980-luvulla nuorista Vetelin nuorisopuhallinorkesterin, joka jatkoi soittokunnan toimintaa 1990-luvulle asti. Sittemmin paikkakunnalla on ollut seitsikkotoimintaa, jossa entiset soittokunnan jäsenet ovat soittaneet. 

Vetelin nuorisopuhallinorkesteri 

Vetelin musiikinystävät ry. 1946 kanttori Eero Pollarin aloitteesta perustettiin Veteliin yhdistys tukemaan musiikkitoimintaa. Se rekisteröitiin virallisesti 1947. Yhdistyksessä oli sekä kannattajajäseniä että toimivia jäseniä. Eero Pollari (myöh. Polas) johti seka- ja mieskuoroa ja naiskuoroa johti Irene Lähdevirta. Yhdistyksellä oli myös orkesteri, jota Pollari johti. Myöhemmin aloitti toimintansa nuorisokuoro. Toiminta jatkui Eero Pollarin johdolla, kunnes hän muutti pois Vetelistä. Musiikinystävien toiminta muuttui vetäjien vaihtuessa. Kanttori Erkki Näreharjun aikana toimi soittokunta ja erityyppisiä kuoroja.
Kansalaisopiston perustamisen jälkeen monet musiikinystävien kokoonpanoista siirtyivät toimimaan kansalaisopiston opintoryhmänä ja musiikinystävät ry. jäi enemmän katto- organisaatioksi.
Tämä artikkeli on julkaistu aiemmin kirjassa Ei tarvisse hävetä – Vetelin kehityksen vuosia 1945-2018. 

Juha Saari